Треска

Треска

Видове треска

Според динамиката на развитието и особеностите на температурната крива се различават няколко вида треска.

Постоянна треска

Характеризира се с продължително поддържане на висока температура, като разликата между сутрешната и вечерната не е повече от 1°С. Може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Този вид треска се наблюдава при крупозната пневмония, шапа, чумата по свинете и птиците, антракса, червенката, острата форма на пироплазмозата и др.

Променлива треска

Продължителността е приблизително както при постоянната, но с по - големи колебания между сутрешната и вечерната температура (1 - 1.5°С). Сутрешният минимум е близо до долната нормална граница, а понякога и под нея. Този вид треска се среща при катаралната пневмония, туберкулозата, гнойната инфекция и др.

Периодична треска

Характеризира се с редуване на трескави пристъпи с периоди на нормална температура. Повишаването на температурата продължава няколко часа, след което настъпва период па нормална температура (1 - 4 дни). След това температурата отново се повишава и така продължава, докато трае боледуването.

В зависимост от това се различават ежедневна треска, треска през ден, треска през два дни и треска през четири дни. Периодичната треска се наблюдава при пироплазмозата и др.

Възвратна треска

По своя характер прилича на периодичната, само че трескавите периоди и нормалните периоди са по - продължителни - от няколко дни до седмици. Разликата между сутрешната и вечерната температура е между 1.5 - 2°С. Възвратната треска се среща при подострата форма на инфекциозната анемия по конете и др.

Изтощителна треска

Характеризира се със значителни денонощни колебания на температурата, които може да достигнат до 4 - 5°С. Горната граница е много висока, а долната понякога пада под нормалната. Среща се при тежка форма на белодробната туберкулоза.

5.0, 2 гласа
прегледи 1078

Препоръчани продукти

Подобни статии

Имунитет

Имунитет

Имунитетът е устойчивост на организма срещу вредното действие на различни патогенни агенти. Това е ...

Алергия

Алергия

Алергията* е патологично изменена реактивност на организма спрямо дразнители от антигенно или неанти...

Атрофия

Атрофия

Намаляването на обема и отслабването на функцията на тъканите и органите в резултат на намаленото им...