Оток

Оток

Отокът (едемът) е увеличаване на водното съдържание на тъканите над нормалните граници. Излишната вода (трансудатът) е свързана с тъканните колоиди на междуклетъчното вещество, които набъбват. При по - напреднали случаи водата пропива в тъканните фибрили, които също набъбват, набира се и в клетките на самата тъкан, които претърпяват съответни дистрофични изменения.

Обемът на едематозните тъкани се увеличава, понижава се температурата им, те стават по - бледи. Капсулата на отеклите органи е изопната, консистенцията им е мека, тестовидна и при натиск остават трайни отпечатъци поради намалената еластичност. При разрез от едематозната тъкан изтича изобилно бистра, безцветна или леко жълтеникава течност.

Отокът е обратим процес. След като престане да действа причината, която го е предизвикала, той изчезва без всякаква следа в тъканите. При продължителните отоци обаче в засегнатата тъкан настъпват трайни изменения (разрастване на съединителната тъкан), които остават и след като бъде отстранен едемът.

Снимка: writework.com

2. Етиология на оток

Непосредствената причина за възникване на отока е усилената трансудация на течност от съдовете в тъканите и задържането на тази течност в тях. При този процес фактически става преминаване на течности ... прочети

3. Видове отоци

Според главните етиологични елементи и механизма на възникването отоците се разделят на застойни, бъбречни, кахектични, токсични, възпалителни, невротични и др. Застойните отоци възникват при продълж... прочети

5.0, 2 гласа
прегледи 1089

Препоръчани продукти

Подобни статии

Дистрофия

Дистрофия

Дистрoфията се характеризира с физико - химични и структурни (качествени) изменения на протоплазмата...

Хипертрофия

Хипертрофия

Хипертрофията е увеличаване на обема на тъканта или органите в резултат на увеличаване на обема и бр...

Некроза

Некроза

Когато дистрофичният процес е напреднал много и се стигне до тежки структурни и функционални изменен...

Регенерация

Регенерация

Регенерацията представлява възстановяване на повредени и некротизирани или унищожени клетки и тъкани...